dimarts, 18 d’abril del 2045

“La Papelera”


La majoria dels habitatges que hui en dia estan situats passant la sèquia de Vera, constituïren els terrenys on es creà una fàbrica anomenada “La Papelera” de 1933 a 1959. La seua implantació suposà un efecte crida i començaren a arribar al nostre barri molts immigrants. La fàbrica no sols elaborava paper, sinó també cel·lulosa a partir d’un procés electrolític. Tot i que l'empresa semblava, a priori, que anava a donar molts beneficis, la veritat és que els problemes se'ls acumularen i prompte sorgiren les complicacions que desembocarien en unes condicions laborals roïnes i sous baixos, cosa que provocà una primera vaga al 1951. Finalment la segona vaga al 1958 i els deutes acumulats per l’empresa acabaren amb l’acomiadament d’un bon nombre de treballadors, entre ells del meu pare. Altres foren traslladats a altres plantes que tenia l'empresa a Catalunya i al País Basc.
Temps després, quan la fàbrica estava abandonada, els xiquets botàvem la tanca o ens colàvem per algun dels forats, plens de curiositat per veure el que allí hi havia. O ens enfilàvem per alguns dels arbres per buscar material per als nostres tiradors.

Vista aèria Papelera
Directiu de la Papelera
Al fons, darrere del xalet, es veu l'edifici principal de la Papelera

Un cop abandonada, les destrosses es feren cada vegada més grans

Al fons es veu l'edifici central de la Papelera i el seu deteriorament. Les casetes que apareixen foren traslladades des del seu antic emplaçament, entre els "merenderos" de la nostra platja, a la Patacona.

  
Són els anys 50, l'escuma que s'observa dins l'aigua obeeix als vessaments incontrolats que es feien des de la fàbrica.  Probablement fou una de les meues primeres imatges de la mar. Pensava, innocent de mi, que eixe era l'aspecte que la mar havia de tenir de manera natural.