dijous, 16 d’abril del 2054

Presentació


Diuen que una imatge val per mil paraules. Però si la imatge va acompanyada per paraules, per alguns ulls, està més completa. El cinema mut prescindia de paraules, però quan per fi s’hi varen introduir, es van fer inseparables.
Valga aquesta xicoteta introducció per explicar que, malgrat les dues exposicions que es van fer sobre el nostre barri al 2003 i 2004 amb discs compactes inclosos i bastant completes, he cregut necessari, ara que per raons d’edat puc fer una mirada arrere amb més perspectiva, presentar un blog que reculla bona part d’aquelles imatges que ens brindaren, gràcies a l’enorme treball d’una colla de gent que estima el nostre barri, i fer-hi algun comentari que les il·lustre. He d’advertir, tanmateix, que, en ocasions, les paraules que hi puguen aparéixer, seran fruit dels meus records personals i que entenc, en conseqüència, que algú puga discrepar o matisar el que jo diga. Ningú posseeix la veritat absoluta. Si algú vol fer-me alguna apreciació o enviar-me alguna foto estaré encantat.
D’entrada, voldria fer una remarca especial sobre la designació del nostre barri, ja que aquest s’usa en moltes ocasions per a descriure espais que no ens pertanyen. Així, és molt habitual que en nomenar el nom de la nostra platja, molta gent es referisca a la Malva-rosa incloent-hi totes les platges del nord de la ciutat. Aquesta confusió és molt habitual, no solament amb la gent de fora de València, sinó amb molta gent de la nostra pròpia ciutat. Molt a sovint sentim els mitjans de comunicació, que estan fent alguna crònica sobre la platja de la Malva-rosa,  mostrar-nos imatges de la platja de les Arenes, per exemple. Fins i tot als discs compactes citats anteriorment o en d'altres pàgines i/o blogs també passa. El territori que ocupa el nostre barri és molt clar. A l’est tenim la mar, al nord la séquia de Vera, al sud la séquia de la Cadena (en el seu defecte l’avinguda Tarongers)  i a l’oest les vies, tan del tren com del tramvia. Per tant, no pot haver-hi ha cap marge d'equivocació.
Finalment advertir que he titulat el blog La Malva-rosa en blanc i negre, perquè no comentaré un altre tipus de fotos, i solament aquelles que arriben als anys 70, encara que, curiosament, l’aparició generalitzada de les fotos en color quasi coincideix amb aquestes dates. En algunes hi inclouré records personals, en d’altres, em limitaré a sintetitzar informació coneguda o sentida. Es tracta, en conseqüència d’una elecció personal. M’he posat dues limitacions més: d’un costat, únicament comentaré  fotos que es referisquen a espais i obviaré, ex profeso, d’aquells espais que queden fora del nostre barri, com poden ser l’horta o les platges del Cabanyal. Excepcionalment faré alguna referència a la Patacona, al monument a Sorolla o a l’ermita de Vera. D’un altre costat, malgrat que a les fotos ixen persones, la meua intenció és prescindir-ne i parlar exclusivament dels espais, però també en faré alguna excepció.
Plànol de la Malva-rosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada